18-04-07

Santa Cruz.

Holas ! 

Op "Witte donderdag", 5 april ben ik samen met Iris voor 10 dagen het tropische Santa Cruz gaan opzoeken. Santa Cruz is een ander departement in Bolivia dat ongeveer 16 uur (in flota) verder ligt van La Paz. En geloof me, het is er heel heet heet heet! Maar dat overleeft een mens wel, en hoe langer je er bent, hoe meer je aan deze hete temperaturen gewend geraakt. Maar dit alles kan ook wel liggen aan het feit dat ik meer geacostumbreerd ben aan "de koude" van La Paz natuurlijk. Nuja, "heet heet heet" zei ik, wel toen we aankwamen zijn we direct de afkoeling gaan opzoeken in het zwembad, zalig! 

Dit was ongeveer het meest tranquilo moment van de reis, "het zwembad". Hehe. Voor de rest hebben we niet veel stil gezeten, we zijn Tess gaan opzoeken en zijn dan meteen doorgereisd. Zo hebben we 3 dagen rondgetrokken om 5 verschillende Jezuitische missieposten (San Rafael, San Ignasio, Concepcion, San Miguel, San Javier) te gaan bezoeken. Dat zijn nog kerken van vroeger, echt heel mooi! Normaal is "Charlotte en kerken" echt de foute combinatie, maar ik heb mijn grens wat verlegd en ben samen met Iris en Tess op zondag de paasmis gaan bijwonen! Imagínate!

Daarna zijn we voortgetrokken (zonder Tess) naar Vallegrande, een klein koud stadje, waar er een hele historie over Ché Guevara plaatsvond. "Ché" is namelijk vermoord in "La Higuera" (dat is een plaats die iets verderop lag) en daarna hebben ze hem overgebracht naar Vallegrande. Daar in een hospitaal hebben ze onderzocht, door middel van zijn handen af te kappen, of hij wel echt Ché Guevara was. En dan achter dit hospitaal hebben we zijn begraafplaats bezocht.

"Hasta la victoria siempre."

De volgende morgen zijn we samen met de ochtend koude vertrokken naar Samaipata, een klein dorpje. Daar zijn we met zn tweetjes paarden gaan huren, de oude man die de dieren verhuurde klonk al wat dement, maar gelukkig had dit geen "effect" op zijn paarden! Dan zijn we al paardrijdend een berg opgehuppelt, El Fuerte, echt prachtig bovenop de top! El Fuerte is een plaats die op de "werelderfgoedlijst" staat, en dateert nog uit de Pre-incatijd. Daar waren resten te vinden van de prehispanicos (voorspanjaarden) die er hebben gewoond. We hebben dit traject, wat rondom de hele berg ging, gewandeld. Echt interessant en verrijkend! Je kon er ook enkele "condors" zien vliegen, wat uniek is, dit zijn de grootste roofvogels ter wereld die enkel in de Andes voorkomen. Echt mooie vogels. In dit stadje zijn we 2 dagen gebleven, omdat het er zo gezellig was.

Op het moment zelf waren Iris en ik het volledig met elkaar eens: "Konden we dit moment maar delen met familie en vrienden!"

Normaal zouden we nog naar "Las Cuevas" gaan, daar waren 3 watervallen te zien en een meer om in te ploederen, maar het weer viel wat tegen.. regen, regen, regen. Dan maar een archeologisch museum gaan bezoeken. Enkele dagen later zijn we opnieuw vertrokken naar Santa Cruz City, inderdaad.. Que calor!

Eens terug in Santa Cruz City, hebben we enkel nog afgezien van de warmte, gezweet, gerelaxed en voor de windblazer gehangen! In de avond zijn we samen met Tess uitgeweest naar Equipetrol, wat dé uitgaansbuurt is in Santa Cruz. Echt margi op sommige momenten. Zo stond er een rij met "getunede" autos geparkeerd, allemaal met hun koffer open, waaruit grote boxen staken en enkel reggeaton muziek weerklonk! Wij zijn opt gemak iets gaan drinken want om te dansen was het veel te warm! De meisjes liepen dan ook over straat in mini topjes en mini rokjes, een jongens paradijs zou je gaan denken. 

Nu ben ik al enkele dagen terug thuis, en slaap ik op een andere kamer. Kheb die van mij moeten opofferen aan mn Boliviaanse zus (Tatiana), die al enkele jaren in Frankrijk woont, en die hier nu op vakantie is voor enkele weken met haar dochtertje (Iris). Ik heb dus heel mn kamer moeten leegmaken, al mn spulletjes opgeruimd enzo, wat wel een raar gevoel gaf. Precies alsof het mn laatste dag hier in Bolivia was. Gelukkig, todavía faltan 3 meses!  

Maar alles gaat dus heel goed, ik ben erg gelukkig.. en tot gauw! 

Chausito. Besito, Charlotte.

Ergens in één van onze hoteltjes lag een vlaams boekje "Duizend wegen naar geluk", waar vanalle leuke spreukjes instonden, en dit is er eentje uit: "Het geluk zit niet in de bestemming, maar in de geur van de bloemen onderweg." (David Baird)

01:58 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-07

Pujllay.

Buenas.

Na Cochabamba heb ik dan een kleine 3 weekjes thuis doorgebracht. Normaal moet de unif nu al goed begonnen zijn, maar in "Artes" is dat nog steeds niet het geval. Staking all the way! Enkele leerlingen wilden dat er 12 docenten ontslagen werden en zijn daarvoor in hongerstaking gegaan. Maar een hoog gehalte voedseltekort heeft hun precies nie echt deugd gedaan.. na enkele dagen hadden de leerlingen zichzelf vastgebonden aan de ingang van de school en in bomen.. Gelukkig, nu bijna een maand later, geen hongerstakend studentje meer te bespeuren op de unif :) Maar, nu is er een tekort aan leerkrachten en hebben we nog steeds geen les.

Dan, gedurende Semana Santa (in Belgie is dat de paasvakantie) ging ik normaal samen met Alex, Iris, Per en enkele vrienden van school "El Chorro" wandelen. Dat is een route van 4 dagen met de tent, gasvuurtje,.. (Een wandelend festivaletje dus :D) en bij de "aankomst" gingen we dan enkele dagen uitrusten in "Rio Selva", waar ik op eindejaarsreis ben geweest met school, dus da zou wel chill geweest zijn.

Iris en ik waren al volop aan het trainen voor de opkomende wandeling. Wel, we zijn naar Iris haar kasteel (huis) geweest en iets verderop staan nog zo een 2 à 3 huizen en daarna valt er enkel nog berg te zien. Wij zijn dat dan een keertje gaan verkennen, tot dat we op een punt kwamen waar we een zicht hadden over Zona Sur, El Alto, Centrum.. echt mooi! Dan hebben we daar wat gelopen, gesprongen.. Heh, gelukkig stonden we op redelijke hoogte, zodat mensjes van beneden niet te rap onze smoelwerkjes herkenden, want twas een redelijk grappig zicht denk ik :-/

..Maar dan, het lot (aka Iris en mijzelf) heeft anders beslist. We gaan "El Chorro" een ander keertje bewandelen en nu voor 10 dagjes Tess gaan bezoeken in het tropisch warme Santa Cruz! (Van 5 tem 15 april 2007)

De 2de van maart 2007 was het dan ´Millo (mn Boliviaanse broer) z´n verjaardag. Diene is ondertussen ook een jaartje ouder geworden.. The sweet 16. Had hem 2 CD´s van "Kizz" gekocht, en gelukkig voor mij was hij daar heel content mee.

De rest van mn dagjes vul ik met gitaarlessen (2Euro per uur), dat doe ik nu 3 keer in de week. En oefening baart kunst, (gelijk da ze zeggen) kan al half en half "Yesterday" van The Beatles tokkelen, ken al mn Do, Re, Mi... echt leuk. Dan ga ik samen met Iris, Per en alex ook 2 keer in de week naar de salsa. Da zijn 4 intense uren van zwoegen en zwieren. (1Euro per 2uur) Daarna hebben we ook nog eens dansles in AFS, er komt terug een nieuwe "show". Nu gaan we 3 verschillende dansen dansen, namelijk : Tinku, Caporales & Tobas. En normaal is er ook nog de universiteit.. (Maar die situatie heb ik al uitgelegd eh ;))

Qua eten ist hier nog altijd overheerlijk. Mijn mama heeft me overlaatst "anticucho" doen eten. Voor jullie misschien beter te verstaan onder "koeie-hart". Khoor jullie al denken : "Blurp!" ..Dacht ik ook int begin, maar eens et doorgeslikt was proefde ik hoe lekker het wel was! Lang leve de koe! (Vegie´s, no hard feelings!)

Waar ik de laatste tijd wel kan naar verlangen zijn "echte" Belgisch frietjes van´t frietkot, met e Kriekje! (Denk wel dat Iris dit kan bevestigen!) En tomatesoep met balletjes (op oma´s wijze). Dus mama, de eerst komende dagen als ik terug ben zul je nie veel tijd doorbrengen in de keuken, kan ek je nu al medelen ;)

Genoeg geleuter over eten, een mens zou er alleen maar water van in de mond krijgen..

Van 15 tot 20 maart 2007 ben ik samen met Iris, Per en Alex voor de 2de keer naar Sucre geweest. In de bus bij het vertrek hadden we weer van die za-lige ligplaatsen. Was ook te merken; de eerste uren wast bla bla bla, direct gevolgd door Zzzzzzzzzz...

Volgende dag (vrijdag 16 maart 2007) zijn we om 7uur aangekomen in "de stad met zn witte huisjes" aka Sucre, wel strontweer á volonté! Ja bah, dan zijn we terug het zelfde hotel als vorige keer gaan opzoeken. Super goedkoop, 18Bs per nacht (1,8euro). Hebben we daar ons gerief gedropt en zijn we gaan ontbijten op de fruitmarkt. Daar werd een bakje vers fruit geprepareerd voor maar 0,50eurocent.. en wetende da ze hier echt wel super lekkere fruitsoorten hebben is da echt goekoop! Terug int hotel zijn we dan nog andere "rondtrekkers" en "artesanias" tegengekomen, ook wel sjiek om die hun verhalen eens te horen. En zo merk je wel dat mensen een land helemaal anders bekijken, afhankelijk van het feit of je er woont of reist. Smiddags hebben Iris en Per hun pannekoek-kunsten bovengehaald.. Pannekoeken met ijs-créme en vers fruit, maar de jongens hadden een iet wat andere combinatie in gedachten: Pannekoeken met champignon-saus :S ..en zo heeft ieder zn eigen smaakje zeker :D

Zaterdag, weekend.. Zijn Eva, Felix en nog enkele andere studentjes van Cochabamba geariveerd in Sucre. Smiddags zijn we dan naar de cinema geweest. Er was juist een promotie voor een film- marathon, 3 films voor 1euro. Toen we vroegen aan het kassa ventje vroegen welk thema het was, zei hij: "Een beetje actie en ookwel wat romantiek.." Dus wij in volle leute die filmzaal binnen. Maar toen de film startte wisten we al genoeg.. pure porno! Na een kwartiertje dachten we dan toch van, screw de film-marathon! ..Laten we wat gaan kaarten :D 
In de avond ben´k dan nog met Per & Joost (die in Sucre woont) naar een of ander café geweest dat "Garage" noemde. Echt een margi-kot, het interieur was helemaal ingericht met autostukken, verkeerskegels én de drankjes werden genoemd naar automerken.

Zondag was er in Tarabuco (stadje vederop) een soort festivalletje dat "Pujllay" noemt. Daar dansten ze dan in de straten, speeden muziek.. en "Evo Morales" (onze president) is daar dan ook gearriveerd. Maar diene heb´k ni meer kunnen gezien, want onze bus vertrok terug naar Sucre. Normaal gezien zouden we die dag nog terug vertrekken naar La Paz, maar we waren onze pasajes vergeten te kopen. Niet da we da erg vonden, zijn we in de plaats nog op ons gemak nog een wijntje gaan drinken en een lekkere spaghetti gaan eten.  

Morning after, hadden Iris & Per lekker ontbijt voor Alex en mij klaargemaakt. Eens mens zou zo wel elke dag willen opstaan! Later op de dag zijn we dan uiteindelijk toch vertrokken naar La Paz. eindelijk! (Zou je denken) MAAR.. Bolivia zou Bolivia niet zijn zonder een of andere blokkade. Zaten we daar weer ergens in the middle of nowhere vast! 9uur later zijn we dan toch gearriveerd in onze hometown.. wel doodmoe en versleten, maar we zijn der geraakt eh.

Dan, overlaatst ben´k met Iris de "echte" Boliviaan gaan uithangen in een "salon de belleza" (schoonheidssalon). Daar hebben we onze nageltjes een goed onder handen laten nemen met vals nagelgedoe, lol. Na 2 dagen was´k al de helft van mn nieuwe marchandise verloren :P.

Voor de rest gaat alles hier nog zn normale gangetje. Normaal ging ik gisteren vertrekken naar Santa Cruz, maar er vertrokken geen bussen, terug blokkades. Hopelijk hebben we vandaag meer geluk en kunnen we strax vertrekken! Vrolijk pasen en tot gauw!

Veel liefs. Lotte. 


November 2007, Charlotte citeert: Owla, we zijn hier AL 4 maand!"

Nu, zoveel maand later..

April 2007, Charlotte citeert: "Carajo! NOG MAAR 4 maand!"

Tis ongelofelijk hoe snel de dagen voorbij vliegen!

23:37 Gepost door Charlotte in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |