22-03-07

Cochabamba.

Beste lezer, (Hoe officieel klinkt dit niet, LOL)

Na het spektaculaire carnaval gebeuren in Oruro zijn Thaïs en mijzelf (jaja ik was ook mee) dan vertrokken naar het 3uur verder liggende Cochabamba! In deze stad kun je niet zoveel doen, maar staat wel bekend omdat je er zoveel kunt eten.. Maar however, we hebben onze dagjes goed kunnen vullen. (En nope, niet alleen met voedsel!)

Maandag negentien februari tweeduizendenzeven zijn we rond 10h30 vertrokken uit Oruro. Kheb de hele rit in "dromenland" doorgebracht, moe moe moe... Eens we in Cocha waren zijn we Andrea gaan opzoeken. Een vriendin van Thaïs uit La Paz, die nu bij haar tante in Cochabamba woont. Komen wij daar toe - KLETS - Thaïs terug nat door een of andere waterballon. Gelukkig stonden we voor de deur, dus nieuwe kleertjes zaten niet zover weg. Het gezin waar we verbleven was echt gastvrij. Ze hadden direct thee voor ons klaargemaakt met broodjes enzo.. en daarna, direct gaan slapen. Na 3 dagen eindelijk een "echt" bed!

De volgende dag, verlofdag, dus dan viel er niet veel te doen. Maar het was juist de week na het weekend van carnaval en dan organiseren sommige gezinnen een familie-feest. Dit is een soort ritueel. En wij hadden het geluk dat dit gezin dit ook deed. Dus, dan hebben we allemaal samen het huis versierd met balonnen, slingers, snoepjes, bommetjes.. en daarna zijn we dan met het gezin bij iemand anders van de familie thuis gaan BBQ-en. Daar hebben we ons bezig gehouden met vogelpiek, pictionary, eten, de rest van de familie leren kennen. Was wel nog grappig, want het was helemaal onze bedoeling niet dat wij bij dit gezin zouden blijven voor 2 dagen. Maar wel tof natuurlijk.

De woensdag heeft de mama ons voorgesteld aan een Taxi-chauffeur, Don Edwardo, en we mochten die altijd bellen als we vervoer nodig hadden. Handig handig. Dus dan zijn we met den "Don Edwardo" naar de markt geweest, jawel, waar Thaïs opnieuw is nat geworden! LOL. Nuja, die markt was een beetje zoals de "Sagarnaga" in La Paz. Stelde niet zoveel voor eigelijk. Savonds hebben we dan afgesproken met Eva en Noimi (AFSers die in cocha wonen) om naar de "pilates" te gaan. Das een soort yoga, wel grappig. Maar da waren we wa rap beu dus dan maar een kijkje nemen in Cinè Center. Zijn we een film gaan zien "La conquista del honor" ("Flags of our fathers"), een aanrader! Opweg naar huis zijn we dan bijna overvallen geweest door een bende hip-hoppers. Had ik even de schrik van mn leven opgedaan! Behalve met een hart die aan 1000 km/h boenkte zijn we toch nog goe "thuis" gekomen.

Next day. Donderdag tweeentwintig febrero tweeduidendenzeven. We hebben er een dagtripje van gemaakt naar Tarata, een stadje dat iets verder ligt dan Cochabamba. Onderweg hebben we 2 rondtrekkers leren kennen die ons vertelden dat er ergens in een bos iets verderop "Festival del Carnaval" was. Dus na ons bezoekje in Tarata (waar we een kerk en een marktje hebben bezocht) zijn we daar eens gaan koekeloeren. toen we er toekwamen werden we direct geinterviewd voor de hele plaza door een of andere klungel met een micro. Twee gringitas, ze wisten dus al direct wie en wat we waren, LOL. Het carnaval zelf stelde niet zoveel voor, het waren kindjes en families die gewoon wat door de straat dansten op tsjingel-tsjangel muziek, echt een afschuwelijk geluid. Daarna kwam er ook een man een ritueel doen dat iets te maken had met de "pachamama".. Ni veel speciaals... Gelukkig hebben we daar dan enkele "artesanias" leren kennen uit Argentinia. Zij waren "chincha" aan het drinken, dat is een bepaald soort drankje dat uit een halve kokosnoot word gedronken. Je moet dan iemand in de ogen kijken en de kokosnoot doorgeven aan die persoon, dan hebben we daar onze tijd mee gevuld. in de avond zijn we "Las Islas" eens gaan opzoeken, dat is een plaats waar veel jongeren samen komen en het enigste wat je er kunt doen is ...inderdaad, eten.

Op onze voorlaatste dag hebben we de telephrique genomen. Kweet nie juist hoe je da schrijft, maar je weet wel he, zo`n lift dat jouw naar boven zwiert als je wil gaan skien, LOL. Dusja, so far so good, die lift heeft ons tot bij de Christo gebracht. Das die witte vent die met zn armen openstaat. Hebben we daar wa rondgehangen, ijsje gegeten (want amai, zooo warm!) en fotokes getrokken. Smiddags hebben we "Humentas" gegeten, iets typisch Boliviaans. Dat zijn zo maisbladen met daarin een mix van mais, anys en kaas. Lekker lekker. Daarna zijn we de echte madammen gaan uithangen en zijn we gaan shoppen. Er is niets leuker dan gaan shoppen als alles super goekoop is! Na een halve shopdag zijn we ons gaan neerploffen in een of ander cafetje, tot opeens Per komt voorbij huppelen met zijn oudjes. Savonds zijn we met zn allen uitgeweest van cafe tot discotheek.. Shotjes a volonte.. Twas dik in orde.

Volgende morgen. Inderdaad, mijn kater was terug.. Man man. En er stond nog een hele dag "carnaval" op ons te wachten.

Om 12uur zijn we ons gaan settelen in de straat bij Andrea en haar nicht (Daniella), die hadden plaatsjes voor ons gehouden. Maar in tegendeel tot Oruro was het weer hier wel heel wat minder, regen regen regen.. Alle dansers waren kletsnat, evenals wij. We werden terug van alle kanten bekogeld met waterballonen en espuma. Lang leve de regen-ponchos!

De zondag zijn we dan samen met mijn "hoog vermoeidheidsgehalte" en mijn verkoudheid terug vertrokken in flota naar La Paz. Home sweet home!

Hasta la proxima! Chok.

Next : Unief en reisje naar Sucre/Tarabuco. 

22:02 Gepost door Charlotte in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-03-07

Carnaval de Oruro.

Eindelijk, ORURO! De stad waar niets te doen valt gedurende het hele jaar, maar waar alles in het teken staat van dit ene weekend, CARNAVAL!

Er waren zomaar eventjes 50 dansgroepen, 25000 dansers en bijna 1miljoen bezoekers verenigd voor 1 weekend in dit mini stadje.

Vrijdag zestien februari tweeduizendenzeven. We waren nog niet goed en wel vertrokken en twas al dikke leute op de bus. Samen met Iris, alex, Per en Tess hadden we de espuma (schuim-spuitbussen) al boven gehaald. De plaatsjes waar wij zaten hingen overvol met schuim. Zo was ik even in slaap gesukkeld (wat nadien niet zo een goed idee bleek te zijn) en toen ik wakker werd zat ik bedolven onder het wit.. en of dit nog niet "erg" genoeg was, hadden alejandra en Roberto ons haar nog eens roze gespoten ook. Man man, we zagen er niet uit! Hehe. Maar, ons carnaval-weekendje was dus al goed gestard! Eens we zijn aangekomen in Oruro, zijn we onze verblijfplaats gaan checken.. Mannekes, we mochten er onze spullen droppen en op een ijs-koude vloer slapen. Later op de avond zijn we nog naar de Plaza geweest, gaan zoeken naar onze zitplaatsjes. Er was al veel sfeer, muziek, drank.. Dat beloofd voor morgen! 

The day after. Eerste officiele Carnaval Dag. Al van smorgens vroeg hadden we ons gesettelen op de Plaza. Als je rond je keek zag je bijna iedereen op straat rondlopen in een "poncho de agua", bewapend met espuma en waterballonen. Grappig zicht. Dan op de Plaza zelf werden we de hele tijd bekogeld door degenen die op de tribune aan de overkant van ons zaten. Niemand is gespaard gebleven, iedereen was klets nat. Er kwamen ook constant cholitas voorbij die eten en bier verkochten, om de festivalgangertjes te bevoorraden. Daar hebben we dan ook met grote mate gebruik van gemaakt. Hehe. De hele dag hebben we op de tribune doorgebracht, en twas de moeite waard. Mooi weer, waterbalonen langs alle kanten, bier, prachtige groepen die door de straten dansten, mooie kostuums, muziek, heel veel sfeer! Snachts hebben we dan ook meegedanst met de dansers.. Ik heb nog nooit zo een spektakel meegemaakt in mn leven! Twas echt de max. Die avond ben ik dan niet meer gaan slapen, alhoewel het wel verleidelijk was om op die ijskoude harde vloer een slaapje te gaan doen... NOT. De volgende ochtend stonden Chacha, Javier en ik om 5uur (terwijl de anderen nog in "dromenland" zaten) al terug met ons pintje in de hand naar de volgende stoet voorbijkomende dansers te kijken, "Alma" ofzo heette dit. Smiddags heeft iedereen dan terug zijn plaatsje op de Plaza ingenomen, om van een 2de zonnige Carnaval dag te genieten. De dansen waren nu nog mooier dan de dag ervoor. In de namiddag zijn de Paceñas dan terug vertrokken naar La Paz, behalve Thaïs en mijzelf. Want wij zijn de volgende dag, met een grote hoeveelheid slaaptekort, vertrokken naar Cochabamba voor een weekje! 

Viva el carnaval! Chauuuuu. Choklet.

23:30 Gepost door Charlotte in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-07

Tiwanaku.

Holas.

Que tal? Ondertussen is hier in Bolivia een "natte" maand gepasseerd, de combinatie van waterballonen en regen!

Vijf februari, speciale dag voor Iris. We hebben namelijk de schaar in haar lange dreadlocks geplaceerd.. Met als resultaat dat ze nu korte haartjes heeft. Helemaal anders maar wel kei-mooi!

Ik heb ook mn AFS-werkje voorgedragen enkele weken geleden. Als thema had ik "Trajes tipicos y bailes folkloricos de Bolivia" gekozen. Man man man, ik ben echt geen ding om voor een groot publiek te babbelen heb ik ondervonden, maar ...Tis goed gegaan en mag dus binnen in de Unief! (Woohoo) Dat is ondertussen ookal gestart.

De universiteit waar ik ga noemt "UMSA", en daar volg ik "kunst". We mogen 3 vakken kiezen van elk 3uur, dus als ik even mijn koppeke laat werken.. dan heb ik in totaal maar 9uur les in de week. Das redelijk weinig, dus af en toe ga ik wel eens in een of andere klas bijspringen denk ik. Al is het maar om wat nieuwe mensjes te leren kennen. De school is echt opt gemak, er zijn bijna nog geen leerkrachten want de meeste zijn nog met vakantie, anderen hebben nog geen zin om volle lessen te geven dus dan hebben we vroeger gedaan.. Nu, mn eerste dag op unief ben ik samen met Iris geweest, want voor sommige vakken zitten we samen, wij vol spanning de klas binnen.. Zit daar maar 1 leerling in een mega groot klaslokaal, LOL. Alles goed en wel, een half uurtje later komt leerling nummer 2 binnen. Een reus van een kerel, het klaslokaal was echt aan het trillen toen die binnen kwam. Dus, toen waren we met vier, hehe. Gelukkig heb ik in mijn andere klassen wa meer studentjes zitten. Dus da ga nog wel tof worden de komende maanden.

De afgelopen weken dan had ik al verteld dat het goed opletten was voor waterballonen.. Uhu, ik ben ook ni droog gebleven. Net als je denkt dat je veilig bent word ik wel "nat-gekletst" door een of andere leukerd die zich met waterballonetjes aant amuseren is.. Ik met mijn natte broek door de stad. Nuja, dit was NIETS vergeleken met het carnaval in Oruro! Hehe.

Voor dat we met AFS naar Oruro zijn getsjekkeld ben ik de dag ervoor nog met Iris, Per en Tess naar Tiwanaku geweest. 14 februari 2007, om 6h20 mijn bed uitgefloept om dan enkele uurtjes door te brengen in een bus tot aan Tiwanaku. Gelukkig gelukkig, we waren goed voorbereid, LOL. Ik en Tess hadden voor ontbijt een brood gekocht (van bijna een meter lang) en Per en Iris hadden zich voorzien van bekertjes, yoghurt, cornflackes.. Dus dan hebben we er een "bus-campeer-ontbijt" van gemaakt. Om 8uur ofzo zijn we aangekomen en daar hebben we vanalles bezocht. Zoals Piramide de Akapana, Kantatillata, Temple Semisubterraneo, Kalassasaya (ookwel de zonnepoort genoemd) en enkele museums. Twas kei-warm, maar wel sjiek om allemaal te zien. Samiddags hebben we dan ons "mega-ontbijt" voortgezet met brood, een tomaat, een stuk kaas en water.. en omdat het Valentijnsdag was, hadden we koekjes in "hart" vorm gekocht (hoe morantisch toch), bleek dat die een kei-vieze smaak hadden.. dus dan hebben we er enkele straathondjes mee gelukkig gemaakt. Tot hier Tiwanaku.

En nu, op naar het carnaval in Oruro!

Chausito!

00:00 Gepost door Charlotte in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |