03-02-07

Las Alasitas.

Holas.

Samen met Tess en Iris heb ik mij in een internet cafetje geinstalleerd... Wel, hier in dit Zuid-amerikaans landje verloopt alles "Tranquila", gelijk mn  Boliviaanse mama het zou zeggen. Ondertussen is het al februari, wat wil zeggen : nog 1 maand vakantie erbij. Daar ga´k goed gebruik van maken om nog een reisje te maken. Je wist wss al dat ik normaal samen met Thaïs in januari naar cochabamba ging, maar omdat het te gevaarlijk was (opstanden, rellen..) om te reizen mochten we van AFS de stad niet uit. Alles goed en wel,.. we hadden dan een nieuw reisje gepland (van 5 tot 15 februari) terug naar Cochabamba (inderdaad, er komt een MAAR) maar, met dat het regenseizoen is is alles overstroomt in Cochabamba, Santa Cruz en Chapare .. Dus nu hebben we het terug moeten afzeggen.  

Dan, in de afgelopen 3 weken : Je kon hierboven dus al lezen dat we niet mochten reizen, dus dan ben ik de hele tweede week van januri bij Thaïs thuis gaan logeren. (Kwestie van toch wat "vakantie-gevoel" op te doen, hehe.) En zijn we de toerist gaan uithangen in La Paz City!  Zo zijn we in een busje gesprongen op weg naar "kweet-nie-waar", naar een plaats dat we dus nog niet kenden, en zijn daar wa gaan wandelen, fotootjes trekken.. Ja je kent da proces wel he, toeristje zijn..

En met dat het regenseizoen nog altijd niet voorbij is, heeft het dus de laatste tijd nog veel veel geregend en dan is het vaak films bekijken met vrienden, en aangezien dat dat meestal bij mij thuis is ben´k terug een paar keer goed tegen de vlakte gekletst! ..Gelukkig voor mij heb´k me ni zoveel zeer gedaan als laatste keren.. K´zal misschien toch eens moeten beginnen denken aan anti-slip kousjes ofzo iets in dienen aard.

Ben ook vollop bezig aan mn werkje voor AFS. Dat is een Word-document dat we moeten maken om binnen te mogen in de unief. Dat normaal begint op 25 februari. Het moet over een Boliviaans onderwerp zijn en in het Spaans geschreven, (COPY-PASTE! Hehe) en dan nog wel 20 pagina´s! Tis gelukkig bijna klaar, en dan deze maand moeten we dat voordragen als een soort spreekbeurt voor heel het comité. Fingers crossed!

Overlaatst was er ook een afscheidsdingetje voor Mirjam, een Zwitserse, die vorige week terug naar haar land vertrokken is. Zij had maar een uitwisseling voor 6 maand. (Ben ik even content dat ik 12 maand gekomen ben!)

*Flash* Charlot in de Boliviaanse keuken: Heb overlaatst samen met mn mama "Empanadas" gemaakt. Das zo iets typisch voor hier, trekt een beetje op salteñas eigelijk. Welja, deze dat ik gemaakt had kon je al vanaf de eerste moment onderscheiden van de rest, kmoet nog wa oefenen op de vormgeving denk ik, LOL. Maar et waren er lekkere!

Nu.. "Bolivia" was (en is nog altijd eigelijk) uitdaging numero 1 en overlaatst is Charlot begonnen aan uitdaging nummertje 2! Khad zo aan mn mama hier laten weten dat ik wel geinteresseerd ben in fotografie. En toeval of niet (mijn mama met al haar connecties) kent een fotograaf, Peter McFarren, die samen werkt met vrijwilligers. (Lucky me!) Dus dan ben ik daar eens gaan informeren en mag daar nu samen met Thais tijdens de week gaan werken. We moeten een catalogus over Bolivia vertalen in het Frans (misschien dat ik op die manier mijn Frans toch weer wat kan oppikken) en we mogen ook zijn fotos inscannen. Wat wel interessant is! Zo heb ik er nu ook terug een nieuwe bezigheid bij. 

De 24ste januari was het feest van de "Alasitas". Een hele bedoening hier in La Paz city. Dit is het "feest van de miniatuur". Je moest er vanalles kopen in miniatuur wat je het komende jaar graag in het echt zou hebben. Zoals, een auto, kip (Je vraagt je nu wss af : "wie koopt er nu een kip?" maar, de kip heeft een symbolische betekenis, dat is voor als je een liefje wil het komende jaar.), huisje, toiletpapier, cola flesjes, winkel, geld, rijbewijzen, reispaspoorten, diplomas.. Al wat je je maar kon inbeelden vond je er in het klein! En daarna, stipt om 12uur smiddags, moest je met alles wat je gekocht had  naar zo een "toverventje" (Ja, ik ben even de echte naam van dit manneke vergeten..) gaan en die deed dan een klein spectakeltje met rook enzo zodat zeker alles wat je gekocht had het komende jaar werkelijkheid ging worden. (Als dit niet mysterisch klinkt, hihi) Dus ik samen met mn mama, Iris en Per daar naartoe! Het was eigelijk echt grappig om te zien hoeveel volk hierop afkwam! Maar wel uniek. 

Tot zover miniatuur. Op naar the real thing : Carnaval! De 16de en 17de februari is het groot feest in Oruro (Een stad die ongeveer 3uur verder dan La Paz ligt) en daar wordt dan gedanst in de straten, schijnt echt mooi en tof  te zijn. Dus daar gaan wij dan ook eventjes gaan koekeloeren met AFS. Hier in La Paz zijn er ook veel "Pre-Carnaval" feesjes, en in de straten wordt er met waterbalonnen gesmeten van de ene kant tot de andere kant van de straat. Typisch voor zo rond de tijd van Carnaval is dit. Dus het is goed opletten dat je niet natgekletst word met een of andere ballon!

Na het weekendje Oruro vertrek ik dan (hopelijk) uiteindelijk toch naar Cochabamba en Chapare. Tenminste als de regen het toelaat! Maar hierover meer volgende keer.

Sinds deze week is Tess ook terug in town! Onze Cruceña is even op vakantie in La Paz! En blijft waarschijnlijk volgende week bij mij slapen tot en met het carnaval van Oruro. We hebben al een heel schema in elkaar gestoken van wat we de komende weken gaan doen. Tiwanaku, salsa lessen, Valle de la luna.. MAAR (er is ook een maar), Iris heeft ondertussen mijn huisje verlaten. AFS heeft een nieuwe familie voor haar gevonden sinds een week. Ze woont wel nog  in dezelfde straat, enkel jammer dat mijn straat zo oneeeindig lang is en Iris pas op het eind van de straat woont! LOL.

Hasta pronto. Beso Chlot.

17:15 Gepost door Charlotte in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |