10-01-07

Na 163 dagen.

Bienvenida.

Charlotte Reuse, Reporter ter plaatse : Er zijn terug politieke problemen in dit Zuid-Amerikaans landje, What´s new? Men wil dat de "Perfecto" (ofzo iet) hier aftreedt, maar da ventje gaat eens goe tegen draad doen en hij wil niet gaan. Want, zegt hij: "Het volk heeft mij gekozen dus ik blijf". Hierdoor zijn er nu blokkades, opstanden, steken ze gebouwen in brand.. en dat allemaal in Cochabamba. (Inderdaad, ik ging er just op vakantie gaan..) De weg om er te geraken is geblokkeerd, dus ik en Thaís willen dat dan ni riskeren om er met de bus naartoe te gaan. Ook in Santa Cruz kun je voor de moment niet geraken via de weg. DUS, hebben we al voor een andere oplossing gezorgd en gaan we waarschijnlijk morgenvroeg met het vliegtuig vertrekken. Dan doe je er een half uurtje over (i.p.v 7uur met de bus) om van La Paz naar Cochabamba te vliegen, en het kost 365Bs (36,5Euro). Eens we in Cocha zijn gaan we direct door naar Chaparé, want tis te gevaarlijk om er te blijven. Meer kan ik voor de moment nog ni vertellen... Maar da hoor je wel op mn reisverslagje.

Voor de rest, deze dagen heb ik veel rondgehuppelt met Thaïs, ben ik eens op het verkeerde busje gesprongen en zat aan de andere kant van de stad (ondertussen heb ik wel ontdekt waar de Scouts zijn, LOL), heb ik mn Sofietje gehoord aan de telefoon, ben ik samen met de mama al 10 dagen bezig om alle kerstversiering terug in doosjes te steken (LOL), heb ik voor de 10de keer naar "Amelie Poulain" int Spaans gekeken, een pakketje ontvangen van mn Belgische snollekes waar ik su-per blij mee ben! (By the way, News Flash : Ik ben begonnen aan mijn EERSTE pakketje met bestemming .. België!)

Meep, meep.. Vroeeem! ..en toen waren er plots 163 dagen gepasseerd! Kga de "stand" (om het in voetbaltermen te expliceren) van het afgelopen (bijna) half jaar eens proberen weer te geven. Here I Go. 

Musica * Muziek : Nog steeds de "Booty-Shakende" REGGEATON, die ik steeds meer en meer begin te appreciëren, LOL.

Comida * Eten : Veel veel nieuw fruit ontdekt (maar ze hebben ook een veel veel te moeilijke naam om te ontouden, hmmz da kan eigelik ookwel aan mij liggen..), Salteñas zijn TE lekker, ..

Tráfico * Verkeer : Still alive, lucky me! Want je zou die mobieltjes hier eens moeten zien "rijden". Minibusjes, Micros, Trufis en Taxis is al van verkeer da je hier ziet. Af en toe ook ne keer een persoonlijke auto, maar geloof me, hier rijd je liever niet zelf met de auto. Er bestaan geen verkeersregels, gewoon dat je op bepaalde dagen met 3 autos naast elkaar mag rijden en andere dagen niet, de verkeerslichten worden handmatig door politie-agentjes geregeld, je rijd hoe snel je wilt. Flitspalen? Nog nooit van gehoord! En in een zakje blazen? Waar is da nuttig voor?! LOL.

El tiempo  * Het weer : Regen, regen, regen.. Veel regen. ´T is dus regenseizoen tot en met eind februari, maar wel nog een lekker warm klimaat!

Colegio * School : In februari begint de universiteit, waarschijnlijk ga ik "Artes" volgen. Zo ben ik nog wa creatief bezig. Mijn eerste keuze was "Toerisme", ik hoopte van dan wat te kunnen reizen, maar kheb gehoord dat dat in het 1ste jaar nog niet mogelijk is..

Idoma * Taal : De "v" spreken ze hier uit als "b". Voorbeeldje : Als een Zuid-Amerikaantje "Bolivia" wil zeggen dan ist zo, "Bolibia". Int begin was da wel effe aanpassen, maar nu begin ik dat ookal te doen met nederlandse woorden.

Viajes * Reisjes : Ondertussen ken ik buiten La Paz ookal Tarija, Potosi, Sucre, Santa Cruz, Las Yungas, titicacameer, Sorata, Isla del Sol, Isla de La Luna en binnekort ook Cochabamba en Chaparé! Kvind reizen echt de max, en in de toekomst ga´k da zeker blijven doen! ..Als mn spaarcentjes het toelaten :o) (u kunt altijd storten op het rekeningnummer 0117.... LOL)

Vrienden * Amigos : Overal ter wereld kun je goeie vrienden maken, maar als het op familie aankomt dan heb je er maar 1 echte! ..en die van mij huppelt nog steeds in ons sjokolade-landje rond.

Mi familia Boliviana * Boliviaanse familie : Papa (Ramiro) is nog steeds chirurg en werkt vree veel. Mama (Rossy) is echt een grappige madame, ook altijd wel met iets bezig, super ambitieus. Zus (Aracely) is een beetje gelijk ik, lang slapen, uitgaan.. Slapen, lang uitgaan.. LOL. En dan mm broer (Ramiro aka Millo) heb ik nog niet veel gezien, die komt in februari terug uit de V.S. Ik woon nu samen met die familie, dus dan is het ook maar normaal dat ik meehelp in het huishouden.. Strijken, stofzuigen (Enkel mn kamer, want als ik het hele huis moet doen dan ben ik op het eind van de dag nie meer levensvatbaar!), afwassen, kleren wassen (Met de hand is da echt nog leuk heb ik ontdekt, maar et neemt ook wel wa meer tijd in beslag) ...Voor de rest thuis: Produceer ik nog wa "getsjangel-geluid" op mn gitaar, DVDs bekijken (PS: Iemand die "Memento" heeft gezien? Ik snap er niets van, dus alle uitleg is welkom!), bandjes maken, op het terras iets doen met vrienden..

Dagbeschrijving : Rond 9uur spring ik uit mijn bed. Neem ik een douch in mijn EIGEN badkamer. Ontbijten. Bezigheidje zoeken tot aan het middageten, dat word klaargemaakt door de impleada. Zij kookt en kuist en in het weekend gaat ze naar huis. Daarna spreek ik meestal af met vrienden. Als het weekend is ga ik savond uit en in de week kijk ik een filmpje of doe iets met de familie. Tegen 21uur avond-eten we en daarna ga ik naar Dromenland..

Wat da´k eigelik wil zeggen met al diene zever van hierboven is .. Ik hou van dit zuid-Amerikaans landje, viva Bolivia ..ik kijk al uit naar het komende half jaar!

Beso, Chlot!

17:07 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-07

Nieuwjaar.

Hola amigos,

24 december 2006, kerstavond! Ik samen met mn gezinnetje & 15 andere familielidjes aan onze salontafel gesetteld. (Was wel nog een stijve bedoening, maar de wijn vloeide gelijk nooit tevoren denk ik, LOL) Rond 11uur, na veel Spaans gebabbel en geleuter zijn we aan het hoofdgerecht begonnen, dat was een soort soep met stukjes vlees & patatjes erin. En als nagerecht kregen we Tiramisu met een cocktail. Hierna was het tijd voor kadotjes, Iris en ik hebben voor onze mama en onze zus een zonnebloem gekocht en daar hebben we een tegoedbon (voor een massage van 30 minuten) aangehangen. Voor onze papa hebben we iets samengesteld met alcoholische dingeskes, en diene was daar heel content mee, LOL. Van mijn familie heb ik een horloge gekregen, zo een typisch kitscherig dingske.. Stel je voor! Maar tis et gebaar da telt eh :-) hihi. De volgende dag, op kerstdag, nodigt mijn mama elk jaar 40 straatkindjes uit bij ons thuis. Dan geven ze die kindjes een drankje, koekje, speeltje en enkele kleren. Maar das nog ni alles, elk jaar vraagt ze ook iemand om de kerstman te spelen.. En je kunt het waarschijnlijk al raden.. Dit jaar had ik het geluk om in een rood kostuumpje, een baard en "Ho, Ho, Ho" zingend rond te huppelen, hehe. Was wel een grappige bedoening! Tot zover mijn kerstman ervaring ;-) De dag erna was er terug een kerstdiner bij ons thuis, maar nu was het met vrienden van onze ouders. En da was al een heel stuk losser dan het familie diner met kerstavond.

Nieuwjaar Toestanden : De 27ste december zijn Iris, Thaïs, Alex, Felix, Eva, Mieke en ik dan vertrokken naar het tropische Tarija! We hebben in totaal 19 uur op dienen bus doorgebracht doorheen het Andes gebergte, onderweg zijn we bijna eens de ravijn ingesukkeld omdat de bus een platte band had. Maar, we made it. In Tarija hebben we dan een tijdje moeten zoeken naar een hoteletje want bijna alle jongeren van La Paz en Santa Cruz gaan in Tarija feesten met nieuwjaar. En in heel de stad zag je enkel maar jongeren rondhuppelen. Dan, de "Plaza" is "the place to be" overdag. Daar gaan de jongeren wat rondjes rijden met hun auto, spreken ze af met vrienden, zitten op een terrasje.. Dus, wij ook naar de plaza, hehe. En neem het van mij aan, het bier smaakt nergens beter dan in Tarija! Savonds zijn we dan nog uitgeweest met enkele Bolivianen in een plaatselijke discotheek, "Epicentro". De volgende dag, zijn we allemaal met een vermoeid koppeke gaan shoppen. Want we hadden deftige kledij en schoentjes nodig voor het feest op nieuwjaar. Ik heb van die lelijke witte sandaaltjes gekocht, kwestie van toch iets "chique" aan te hebben. Het "feest" noemde "La Floresta" en kostte 190 Bolivianos (19euro) en daarin zat voor de hele avond eten & drank in inbegrepen. Savonds onderweg naar het feest, nog even een hilarisch moment, haalt den Alex opeens een stuk karton uit zijn nieuw gekocht hemd :-D Hehe. Dan, op het feesje zelf zijn we een paar antwerpenaars tegengekomen, de wereld is toch klein eh! Tegen 12uur (toen sprongen jullie in België al 5uur in 2007 rond, hehe) begonnen een paar Bolivianen hun glazen weg te smijten, en wij dachten dat dat een soort van traditie was, dus wij ook allemaal ons glaasje de lucht in, tot dat de security afkwam.. LOL. Voor de rest van de avond hebben we nog goed gegeten, de alcohol rijkelijk laten vloeien en heb ek een Boliviaantje opgepikt. Voila sé, zo ziet nieuwjaar in Bolivia er dus uit! De dag erna hebben we heel de dag niets gedaan, slapen enzo.. En dan de 2de januari zijn we terug vertrokken naar La Paz met de bus. Toen we vertrokken begon het opeens heel hard te regenen en te hagelen, op zich ni zo erg zou je denken.. MAAR, onze bus was nie echt waterdicht. De regen kwam binnen langs de ramen en binnen het uur lag de grond vol met water. Nie zo gezellig dus.. Dan zou je gaan denken dat het ergste achter de rug is, maar dat was het dus niet. Aangezien de weg van Tarija naar La Paz de hele tijd door de "jungle" en de bergen gaat kunnen er van die onvoorziene natuurevenementjes plaatsvinden.. En het "geluk" zat ons ni echt mee.. Want, er is zo 1 rivier (klein detail: er was geen brug over die rivier!) die normaal niet zoveel water bevat, maar aangezien dat het zo zitten regenen heeft was die rivier overstoomt en konden we er niet passeren met de bus. Op de duur stond er een hele rij met bussen te wachten tot het water van de rivier genoeg gedaald was om er dan door te kunnen rijden. dus dan hebben we nog een flesje wijn opengedaan en het wat "gezellig" gemaakt.. Na welgeteld 9uur (!) te hebben gewacht was het water genoeg gedaald om er doorheen te kunnen. Dus in plaats van om 12uur smiddags aan te komen in La Paz zijn we pas om 10 uur savonds geariveerd. Over vertraging gesproken.. Maar al bij al hebben we ons wel goed gemauseerd, en dat is het voornaamsten eh :-) Nu ga ek nog wa strijken en daarna moet ek nog op bezoek bij mn "tante". Khoop da jullie ook een tof nieuwjaar hebben gehad en et beste nog voor 2007!

Beso Boliviano, Lotte

By the way: Ik heb 5 uur langer in 2006 geleefd, hehe.

Short Message @ mijn Belgian broer aka Felix: Nu zitte we alletwee aan een ander kantje van de wereld, amuseer je daar in het verre Rusland, voetbal goed en maak veel goals eh!  

17:12 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |