31-10-06

Regenseizoen.


You may say I´m a dreamer, but I´m not the only one ...

Jullie hebben ondertussen herfstvakantie, maar ikke nieee. Nog tot donderdag, en dan ga ik op reis met de laatstejaars van mn school van 2 tot 6oktober. We gaan naar "Las Yungas". Schijnt een mooie plaats te zijn, maar da zal ik pas opt einde van de week kunne bevestigen eh.

Met mn gezinssituatie ist ni al te goed, er zijn betere dagen maar dan nog zijn die ni meer zo tof. Als mn "mama" blij wil zijn tegen me, dan komt het geforceerd over. Dus dan heb ik zoiets van ja laat et maar. Nuja er is zeker geen denken aan dat ik dit jaar terug keer naar Belgie hoor! ;-) Dus nu zijn we met AFS Bolivia aan het zoeken naar een andere familie voor me. Maar ik probeer er ondertussen wel het beste van te maken.

Buiten mn familieprobleempjes gaat alles hier "zalig" :-D De afgelopen week (donderdag 26 oktober 2006) bennek met Alex, Tess, Per en Iris terug DE berg gaan beklimmen. Maar dan deze keer tot op de top. We hebben een verlaten stad ontdekt die aan de andere kant van de berg ligt. (Die gaan we volgende keer eens bezoeken) Op de top hebben we ons erges geplaceerd en een spelletje geschaakt. De anderen toch, want ik en Iris kennen daar nix van! LOL.

De dag nadien (vrijdag 27 oktober 2006) bennek naar een feesje geweest bij iemand thuis en daarna zijn we nog naar een bar (Agua Dolce) geweest. Er stond erges een spelletje op tafel (waar ik de naam ni meer van weet) waar da je zo allemaal blokskes op elkaar moet leggen en dan telkens om de beurt 1tje moet vanuit trekken.. Welja, degene die verloor moest de anderen trakteren op een Salteña, en Iris is het slachtoffertje geworden, LOL.

Ja wij wedden hier massaal voor Salteñas, die zijn zoooo heerlijk!

De zaterdag ben ik na de dansles met Iris en Per gaan shoppen, we hadden kleertjes nodig. Dus dan zijn we wa gaan rondslenteren op de Zwarte Markt (Mercado Negro), maar we hebbe NIX gevonden. Typisch.. Hehe. Savonds was er dan een feesje da georganiseerd was van Thaïs haar school. Dus ikke, Thaïs, ChaCha, Per, Stephan .. daar naartoe. En twas echt super! Wel allemaal "een beetje veel" onder invloed ... Maar da moet ook eki kunnen é ;-)

Zondagmorgen ben ik met mijn mama en mijn "kater" naar een feest geweest, alleen jammer van et weer. Het regenseizoen is hier begonnen (van november tot maart) en nu regent het hier om de 5 minuten. Welja, op da feesje kon je ook eten en soms zag je aan een tafel waar nog etensresten lagen dat de arme mensen dat kwamen opeten.. Vond ek eerst zeer vreemd.. Maar da is nu eenmaal een deel van het leven van sommige mensen om in het leven te kunnen overleven :-S (En kdurf wedden, nee nie voor een Salteña hehe, da niemand zoveel keer het woordje "leven" in 1 zin kan gebruiken ;-))

Savonds zijn Mieke, Iris en ik gaan eten met een groepje Belgische toeristen. En guess what, et waren allemaal West Vlamingen! Ik vond da zo raar om andere mensen nederlands (West - Vlaams) te horen babbelen! By The Way.. Mijn West Vlaams is nix meer waard heb ik ontdekt, Ooyééé. En ik had de ganse tijd de neiging om in het Spaans of het Engels te babbalen tegen die mensen. Dus et was weer eventjes aanpassen.

Daarna zijn we met de gids nog iets gaan drinken in een Nederlands Café, waar ze SOEP MET BALLETJES hebben, bitterballen, echte frietjes.. Twas dus zeker niet de laatste keer dat we daar geweest zijn ;-) 

Over mijn talen gesproken eigelik ...
- Mijn West Vlaams trekt op nix meer (iemand bereid om mij volgend jaar inhaallesjes "Oostends" te geven?)
- Mijn Spaans lukt beter en beter
- Mijn Frans ben ik totaal aant verwarren met mn Spaans, ik kan beter Spaans dan Frans voor de moment.. Echt super raar!

.. Nog een laatste boodschapje aan TESS hier in Bolivia : Wij wille nie da je naar Santa Cruz verhuisd! Blijf in La Paz !  

Chao Chao mis amigos, hasta luego x

23:07 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tipisch Bolivia.


Et verkeer is een echte chaos!
- Op rotondes rijden de autos lang 2 kanten. 
- Als je een rijvak hebt van 3 vakken, dan mag het verkeer van de ene kant de ene dag het middelste rijvak ook gebruiken en de andere dag mag het verkeer vand e andere kant het middelste rijvak gebruiken (Maar wa als je da ni weet?)
- Autos hebben voorang op voetgangers.
- Op straat zie je meer "Taxi voertuigjes" dan gewone persoonlijke autos.
- Een taxi kan je zomaar doen stoppen op straat.
- Je kan een RadioTaxi nemen voor 1.2 Euro (Dit is ne prive taxi)
- Je kan een Trufi nemen voor 0.30 Eurocent (Hier kunnen nog andere mensen instappen, soms zitten ze met 3 vooraan)
- Je kan een minibusje nemen voor 0.15 Eurocent, maar die zijn zoooooo traag. En hier kun je met 12 tot 15 personen inzitten.
- En dan heb je nog de Micro voor 0.10 Eurocent, das de grootste "Taxi", hier kun je met meer dan 20 in..

Andere gewoontes:
- Er zijn hier massaal veel (echt heeel veel) straathonden
- Straten hebben geen naam, maar worden genummerd.
- Je moet goed opletten met de douches, want je kunt geëlektrokuteerd worden als je de kraan opendraait. (Kheb et geluk van zo een douche te hebben thuis)
- Bijna iedereen hier heeft een nickname, ik ken nauwlijks de mensen hun echte naam!
- Er is hier een zwarte markt (Mercado negro), je kunt er alles vinden. Van een rol wc papier tot kuikentjes tot coca thee...
- Er is ook een heksenmarkt (Mercado de las brujas), hier verkopen ze zo typische Boliviaanse spulletjes, echt de max om daar rond te lopen!
- Ze kennen (bijna) geen broodbeleg, zoals krabsla of salami ofzo, en ik heb ook nog altijd maar 1 soort kaas ontdekt.
- Als leerlingen zich vervelen in de klas dan pakken ze iemand zijn boekentas (zonder dat die persoon et weet), halen ze er alles uit en draaien de boekentas binnestebuiten (soms ook de pennezak) dan steken ze er alles terug in en zetten ze da schoon terug. 
- Wc papier moet je in een bakje deponeren, ni in de WC !
- In de plaats van drankflesjes verkopen ze hier drankzakjes. Dan moet je een hoekje van je zakje afbijten en (als je da goe gedaan ebt) dan kun je daarvan drinken.
- Kleine jongetjes lopen in de stad rond om je schoenen te kuisen voor 1 Boliviano (=0.10Euroecnt).
- Om de 2 meter heb je van die straatwinkeltjes op het voetpad.
- De verkeerslichten worden geregeld door een mensje die de hele tijd aan een paal staat.
- Jongeren rijden de vrijdagavond steeds dezelfde rondjes in de stad met de auto, met de Reggeaton muziek keihard. Tschijnt tof te zijn.
- Salteñas zijn hier een must!
- Iedereen kent hier iedereen, een roddel is bij wijze van spreken in 5 minuten de hele stad rond.
- Bijna geen insekten, in la paz toch niet!

Als ek nog meer weetjes heb dan laat ik het hier wel achter!

Chao Chao x

19:53 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-06

Sorata.


Hola,

Como estan? Espero que todo es bien. Theeft efkes geduurd maar ik ben eindelijk op internet geraakt! (Zit in een internet cafe, want mijn "mama" doet nogal redelijk moeilijk als ik de computer thuis wil gebruiken)

Bij mij thuis gaat het redelijk .. Kweet ni echt als ik kan zeggen dat alles goed gaat, want kheb wel wa moeite met mijn mama. Heb deze week met mijn "Personal Counselor" gepraat en zij zal zien wat ze kan doen. Misschien dat ik wel verander van familie, maar we zien wel... De laatste tijd heb ik zeer veel gekookt en gekuisd thuis, dan moet ik ook zo die wc-bakjes legen (en ik geef toe, er zijn plezanter dinges dan datte, geloof me maar ;-)) Maar we hebben wel een hypertoffe stofzuiger, allee ja ik denk toch dat dat een stofzuiger is, LOL

Den dinsdag (10/10/06)  en woensdag (11/10/06) heb ik geen school gehad, omdat er allerhande manifestaties en stakingen waren in de stad, ivm onze president (Evo Morales) en het was te gevaarlijk om op straat te komen. Dus dan ben ik met mijn buurvrouw (Rose marie) en burjongen (Gabriel) naar "Laguna" geweest. Dat is een soort plek waar je kunt wandelen. Kheb er met mn buurjongen in een bootje rondgevaren. Ik moest trappen en hij sturen.. Maar da was blijkbaar ni echt een goeie combinatie, want elke borduring da we tegenkwamen zijn we tegengeboxt, hehe. Daarna ben ik met enkele vrienden een berg gaan beklimmen (maar twas ooo zo warm!), en eens we op de top waren had je zo een prachtig uitzicht over La Paz! Echt zalig mooi!

De woensdag (11/10/06) was het vrouwendag ("Dia de mujeres" ofzo ietske) en mijn "papa" had gebeld, die zei van "gelukkige vrouwendag" (maar dan in het spaans) en ik zo onozel dak ben zeg : "ja danku, voor jouw hetzelfde".. Dus da was wel efkes een afgang,hehe  

Het was ook Iris haar verjaardag, dan zijn we savonds iets gaan drinken. En als kadotje heeft iedereen 10Bolivianos (=1Euro) bijgelegd, hier is da echt veel. In totaal hadden we 100 Bolivianos, om bij te leggen voor haar kadotje.

IK ben (ondertussen "Ik WAS") een nederlandstalig boek aan het lezen en er stond zo iets in van (oke, tis heel belangrijk dat je nu attent bent anders zul je et een paar keer moete leze voor da je et verstaat, hehe) Here we go : "Het vergeten is misschien wel een even belangrijk onderdeel van het leven als het herinneren, want als we iets vergeten zijn dan herinneren we ons dat niet altijd, dus je herinneren dat je iets vergeten bent is niet echt vergeten, niet?" En sindsdien heb ik het boek efkes gelaten voor wat het is :-D Want da was te veel ingewikkelde praat in 1ne keer, LOL.

De zaterdagmorgen ga ik nog steeds naar de dansles. Binnekort is er een talent-show waar we allen gaan aan deelnemen. Lijkt me wel tof om te doen!  ..Dan, kga al sinds enkele weken vrijwilligerswerk doen in "El Alto". Samen met enkele andere AFSers leren we Engels aan de straatkindjes. Samen met Tess had ik een groepje van 6 meisjes (9 tot 10 jaar), en we hebben ze in het engels leren tellen tot 10 en enkele spelletjes gespeeld. Die kindjes zijn zo verlegen en stil dat ik er medelijden mee had.. Kvind dat je er nadien zoveel voldoening van hebt, vooral als je die kindjes zo eventjes ziet lachen! Dus ik ben wel van plan om dat nu elke zaterdagmiddag te gaan doen. Zo heb ik toch wel een beetje het gevoel dat ik iets kan bijdragen in Bolivia...

Nu, op muziekaal vlak.. Ben overlaatst naar de karaoke geweest. Hilarisch :-D En nu weet ik zeker dat ek geen zangtalent heb! LOL. Dus mijn plannen om aan "Idool 2007" deel te nemen zal ik maar afzeggen. Haha ;-) Kheb ook men gitaar (en typische Boliviaanse hoes) gekocht! Voor maar 350Bolivianos (35Euro) Eindelijk, ik ben er zo blij mee. Kga nu lessen volgen bij Per (een Zweedse AFSer) En Iris heeft een "Charango" gekocht, dat is zo een klein gitaartje. Lijkt me ookwel tof! Dus nu de laatste dagen zijn we full-time aan et "tsjokkelen" op onze instrumentjes.

Voor de rest, Ahja .. Ik was overlaatst aan het wandelen en wa zag ik daar .. Een man die zijn "grote" behoefte aan het doen was in het midden van de straat. Dit toont nog maar eens aan hoe erg de armoede hier in Bolivia wel is. Veel mensen leven op straat...

Dan, woensdag (18/10/06) heb ik mijn 4de pakketje ontvangen! Mijn dag was weer dik in orde. Kwil geen reclame maken ofzo, maar "Het Nieuwsblad" zat er ook in.. Da was zo raar om te lezen. Tging over Vincent Company die zich beresterk voelt, verkiezingsdinges, nog meer verkiezingsdinges, .. en TV programmas enzo. Later op de dag heb ik dan Eva gezien (ander meisje uit Belgie die in Cochabamba woont, maar die hier in La Paz was voor 1 week met haar school).

Mijn AFS weekend reisje naar SORATA!

Zaterdag (21/10/06) om 5uur opgestaan en om 7h met het busje vetrokken naar SORATA. Dat is een klein gezellig stadje dat op 4uur van La Paz ligt. In ons "hotel" hebben we middag gegeten en daarna zijn we dan met zn allen gaan wandelen langs een rivier in de bergen, super mooi! Jammer dat het weer wa tegenviel. Savonds zijn we dan naar een discotheek geweest, maar we waren eigelik allemaal kapot van de wandeling. Hehe. Ksliep samen op de kamer met Charlotte (aka Chacha) & Thaîs.

Zondag (22/10/06) hebben we ons allen in een "jeep" gewrongen. Was super, want je moest zo rechtstaan vanachter in de "koffer". Twas wel wa bangelijk want de weg was ni echt breed! Die dag hadden we meer geluk met het weer! Super zalig. Kzie dan ookal goe bruin  We zijn "Las grutas" (de grotten) gaan bezoeken. Savonds zijn we teruggekeerd naar La Paz, twas hier massas aan het regenen en hagelen! We za ten met 8 in een Taxi, stel je voor! Ik zat vanvoor, ergens tussen het raam en den Alex gewrongen, en naast ons zat de chauffeur nog erges, LOL. Maar het reisje zelf vond ik de max en veeel te kort! ;-)

In dit weekend dat ik er niet was is mijn "papa" dan naar La Paz gekomen. Kheb hem dus niet gezien.. Maarja. En onzen hond (Pankarita) is terug thuis. Ik heb ne hekel aan da beest! Die kijkt naar mij of ze gaat mij precies elke 5minuten attackeren. En mijn mama behandelt haar als een mens, als een echte dochter. Dan maakt ze daar croque-monsieur voor enzo van die zotte dinges. Enfin .

Gisteren ben ik met Iris en Tess bij Mieke thuis naar een film gaan kijken. "Amelie Poulin", maar dan in het Spaans.

En volgende week ga ik reizen met mijn school, voor 4 dagen. Van 2 tot 6 November. Zo een reisje voor de laatste jaars, lijkt me tof! We gaan naar een soort plaats met zwembad, bergen, mountenbike dinges enzo.. Verslagje komt later wel! ;-) 

Goei herfstvakantie! Buena suerte & grando beso, Lotte x

23:03 Gepost door Charlotte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |